cigara
Léčba závislosti na tabáku

Hedonistické vtahování cigaretového dymu sebou nese kromě pocitu blaha způsobeného vyplavením určitých chemických substancí v mozku (dopamin) i celou řadu škodlivých důsledků. Pocitů blaha není nikdy dost a tak si mozek zvyšuje počet receptorů pro nikotin a požaduje tak víc a víc. K navození stejného pocitu je nutné zvyšovat počet cigaret, intenzitu vdechování a syndrom závislosti na nikotinu se nepozorovaně připlíží. Jak rychle a do jaké míry vznikne závisí hodně na genetické výbavě.

Cigaretový dym má komplexní složení. Skládá se z 90% z plynné fáze a z 10% z tuhých částí. Obsahuje více než 4000 škodlivých látek a rozhodně ho nelze omezit jenom na nikotin a decht, které se uvádějí na krabičkách cigaret. Nepříznivý vliv kouření se projevuje v dýchacích cestách zvýšením produkce hlenů, paralýzou řasinkovitého epitelu v dýchacích cestách se zhoršenou schopností transportovat hleny a zachycené nečistoty z dýchacích cest a zánětem. To vše připravuje nejvhodnější podmínky pro vznik nádoru. Velmi opomíjeným důsledkem kouření je předčasný vznik aterosklerózy s projevy na cévách srdce (infarkt myokardu, srdeční ischemie), cévách dolních končetin, erektilní dysfunkcí. Kouření v těhotenství postihuje jak matku, tak i placentu a plod (nízká porodní hmotnost, předčasný porod, otevřená neurální trubice atd.)

Závislost na tabáku je onemocnění, a stejně jako závislost na jiných návykových látkách, je nutné jej léčit. Léčba je přísně individuální a probíhá pod vedením proškoleného lékaře (tj. v naší ambulanci) nebo v jednom z 23 center pro léčbu závislosti na tabáku. Je nutné určit stupeň závislosti, její charakter, stupeň motivace a navrhnout postup na odbourání psychické závislosti (psychoterapeutické postupy, podpora motivace, rozebírání krizových situací atd.) a závislosti fyzické (farmakoterapie). Farmakoterapie může probíhat v několika úrovních. Nejjednodušší jsou nikotinové náhrady ( náplastě, žvýkačky, pastilky, inhalátory), které je možné si volně zakoupit v lékarně. Problémem může být nesprávně zvolený druh náhrady a rovněž dávka, proto je lépe jejich použití s proškoleným lékařem konzultovat. Další postupy může doporučit a předepsat jen lékař. K dispozici jsou 2 léky- lék původně na depresi (bupropion) a dále látka působící centrálně, přímo v mozku na receptorech pro nikotin - vareniklin (Champix). Z alternativních postupů určitě za zmínku stojí akupunktura a správně zvolená homeopatická léčba. Zdravotní pojišťovna přispívá hodnotou 1000,- Kč na jednoho pacienta jednorázově na léčbu závislosti na tabáku za předpokladu, že je jeho léčba vedena lékařem v dané problematice proškoleným.

 



Kontakt:

  • Telefony:
    • Sestra: 266 010 260
    • Lékař : 266 010 421

  • Email:
    ordinace@dajkova.cz

  • Adresa: (mapa)
    Lovosická 440/40,
    Praha 9 - Střížkov
    190 00


Ordinační hodiny:


Po : 9:00 ~ 16:00
Út : 7:00 ~ 13:30
St : 7:00 ~ 13:30
Čt : 13:00 ~ 18:00
: 7:00 ~ 12:00





Objednat se můžete telefonicky v ordinačních hodinách
na tel.: 266 010 421